Sv Petka

112 Pins737 Followers
St.Paraskeva St. Petka, Orthodox icon, hand painted, religious icon, by Georgi Chimev

Petka, Orthodox icon, hand painted, religious icon, by Georgi Chimev

St. Parascheva (Petka) of Epibatos, Thrace, whose relics are in Lași, Romania (11th century) Saint Paraskeva of the Balkans  (also known as Ὁσία Παρασκευή ἡ Ἐπιβατινή, Sveta Petka, Petka of Bulgaria, Petka Paraskeva, Paraskeva of Serbia, Paraskeva Pyatnitsa, Parascheva of Tirnovo, Paraskeva the Serbian, Paraskeva of Belgrade, Parascheva the New, Parascheva the Young) was an ascetic female saint of the 10th century.

St. Parascheva (Petka) of Epibatos, Thrace, whose relics are in Lași, Romania (11th century) Saint Paraskeva of the Balkans (also known as Ὁσία Παρασκευή ἡ Ἐπιβατινή, Sveta Petka, Petka of Bulgaria, Petka Paraskeva, Paraskeva of Serbia, Paraskeva Pyatnitsa, Parascheva of Tirnovo, Paraskeva the Serbian, Paraskeva of Belgrade, Parascheva the New, Parascheva the Young) was an ascetic female saint of the 10th century.

Saint Paraskeva from Iasi - made only on demand Romanian icon Orthodox icon

Saint Paraskeva from Iasi - made only on demand Romanian icon Orthodox icon

Bildergebnis für sveta petka

religious image revamped microsfot photo draw and my mouse mary

"Paraskeva P'яtnicя" 2 pol 16 Fedusko malяr z Sambora. muzeй Drogobičina

"Paraskeva P'яtnicя" 2 pol 16 Fedusko malяr z Sambora.

Byzantine Icons

Ова славна, равноангелна светитељка беше српскога порекла, рођена у граду Епивату,[2] између Силимврије и Цариграда. Родитељи свете Петк...

Petka of Serbia - Oct.

Кондак 1.   Изабрана од Господа да на тврђави Цркве засијаш, преподобна мати Параскево,         житијем твојим ангелима сличним, засијала с...

Кондак 1. Изабрана од Господа да на тврђави Цркве засијаш, преподобна мати Параскево, житијем твојим ангелима сличним, засијала с...

Песма Светој Петки   - Pesma Svetoj Petki

Песма Светој Петки - Pesma Svetoj Petki

Žitije prepodobne Majke Paraskeve – život Svete Petke

Žitije prepodobne Majke Paraskeve – život Svete Petke

Sveta Petka

Sveta Petka

Во нашата религија постојат три личности кои го носат името Света Параскева – Света Петка. Затоа не е ни чудно што тие честопати се мешаат и многумина сметаат дека се работи за една личност. Првата од нив е света Петка – Римјанка која се празнува на осми Август, и се верува дека нејзината смрт…

Во нашата религија постојат три личности кои го носат името Света Параскева – Света Петка. Затоа не е ни чудно што тие честопати се мешаат и многумина сметаат дека се работи за една личност. Првата од нив е света Петка – Римјанка која се празнува на осми Август, и се верува дека нејзината смрт…

Pinterest
Search